Schulden en het minnelijk traject

Schuldhulpverlening
Om de financiële problemen op te lossen  kan iemand om hulp vragen. Er zijn diverse manieren waarop hulp wordt geboden bij schuldhulpverlening. Iemand met schulden kan terecht bij verschillende organisaties in Nederland.

 Zo kan men terecht bij een van de vijftig Gemeentelijke Kredietbanken, de Sociale Dienst of een particuliere schuldhulpverleningsorganisatie. Vaak leveren deze organisaties (bijna) gratis persoonlijke hulp of advies op financieel of juridisch gebied. Samen met de schuldhulpverlener zal de schuldenaar, in overleg met de schuldeisers, proberen om een oplossing te vinden.

Begeleiding schuldhulpverlener
De schulphulpverlener begeleidt de schuldenaar. Hij maakt een overzicht van de financiële situatie: zoals de hoogte van de schulden, het inkomen, de vaste lasten en of de schuldenaar in aanmerking komt voor inkomensondersteunende maatregelen. Hij geeft adviezen en tips om geld te besparen en de schulden op te lossen.

Iemand komt in aanmerking voor schuldhulpverlening bij zijn of haar gemeente als diegene:

  • schulden heeft waar hij of zij zelf niet uitkomt
  • ouder is dan 18 jaar
  • ingeschreven staat in de gemeente
  • een inkomen heeft

Minnelijk traject
Schuldbemiddeling via een hulpverleningsorganisatie verloopt via het minnelijk traject. Een schuldhulpverlener beoordeelt eerst of de schuldenaar in aanmerking komt voor een schuldregeling in het minnelijke traject. Dit traject houdt in dat de schuldhulpverlener namens de schuldenaar betalingsregelingen probeert te treffen met de schuldeisers. Vaak biedt de schuldhulpverlener iedere schuldeiser een betaling per maand, met een maximale termijn van 36 maanden.

Schuldsanering                                                                                                              
Iemand die wordt begeleidt door een schuldhulpverlener kan een lening afsluiten bij de Gemeentelijke Kredietbank. Hierbij doet de schuldhulpverlener een betalingsvoorstel aan alle schuldeisers. Vervolgens leent de schuldenaar een bepaald bedrag van de kredietbank. Zo kunnen alle schulden in een keer worden afgelost. De lening moet vervolgens weer worden terugbetaald aan de kredietbank. De aflossingsperiode is doorgaans 36 maanden en maximaal 60 maanden.

.