Kenmerken van diverse leningen

Soorten en kenmerken leningen
Als u over een extra geldbedrag wilt beschikken, dan zijn er diverse soorten leningen die u kunt afsluiten. Een lening of krediet is ideaal als u wat extra financiële ruimte nodig heeft. Het is  vaak afhankelijk van het doel waarvoor men extra geld nodig heeft, welke soort lening men kiest.

Doorlopend krediet                                                                                
Een doorlopend krediet houdt in dat men bij de bank een limiet krijgt tot een bepaald bedrag, bijvoorbeeld een krediet van 3000 euro. Zo´n krediet  is erg handig wanneer u bijvoorbeeld extra geld nodig heeft voor verschillende doeleinden. Aflossing begint op het moment dat het bedrag of een deel van het bedrag is opgenomen.

Kenmerken doorlopend krediet
Een doorlopend krediet heeft geen vaste looptijd en het afgeloste bedrag is weer opnieuw opneembaar. U bepaalt dus zelf hoe lang u het krediet in stand houdt. Daarnaast heeft het  een variabele rente. Ook kunt u boetevrij extra aflossen. Verder wordt er maandelijks een deel betaald aan aflossing en rente over het opgenomen krediet.

Een persoonlijke lening                                                                                                        
Hierbij wordt een van tevoren vastgesteld bedrag geleend van de bank. De hoogte van de rente en de looptijd staan vast. Een persoonlijke lening is geschikt voor de aanschaf van een product met een bepaalde gebruiksduur, zoals een auto of een boot. De looptijd kan worden afgestemd op de gebruiksduur. Zo wordt voorkomen dat u uw lening nog aan het afbetalen bent, terwijl u het product al lang niet meer gebruikt.

Kenmerken persoonlijke lening
Een persoonlijke lening heeft een vaste looptijd, een vaste rente, een vaste maandtermijn en een vast aflossingsbedrag. Extra aflossen is meestal niet boetevrij.

Postorderkrediet
Bij een postorderkrediet kan men iets op afbetaling kopen bij een postorderbedrijf. Deze bedrijven bieden hun producten vaak aan via een catalogus en een website. Zo  kunt u een nieuwe computer of televisie op afbetaling kopen. De rekening wordt dan betaald in termijnen.

Kenmerken postorderkrediet
Net  als bij een kredietlimiet kunt u aankopen doen tot het limiet. Wanneer het bedrag weer is afgelost kunt u opnieuw spullen aanschaffen.  Een postorderkrediet heeft vaak een hoge rente. De rente is bijna net zo hoog als wettelijk is toegestaan.

Flitskrediet
Tegenwoordig zijn er veel bedrijven die via internet een lening aanbieden. Het gaat dan vaak om kleine leningen voor een paar honderd euro, die binnen een korte tijd worden terugbetaald.

Kenmerken flitskrediet
De leensom van een flitskrediet is vaak erg laag. Denk hierbij aan tientallen euro´s tot maximaal 500 euro. De acceptatie gaat vaak erg snel. Als de acceptatie is voltooid dan kunt u vaak heel snel geld lenen.

.