De gevaren van geld lenen

De gevaren van lenen
Tegenwoordig kan je snel en makkelijk geld lenen, via de bank of bijvoorbeeld via internetaanbieders. Het klinkt erg verleidelijk om even een extra appeltje voor de dorst te hebben. Toch schuilt er veel gevaar in het lenen van wat extra geld. Vanwege het feit dat het tegenwoordig zo makkelijk is om even een lening af te sluiten, zijn er mensen die bij meerdere aanbieders een lening hebben.

Veel mensen hebben schulden vanwege een lening. Ze hebben het geld niet om de lening af te lossen en komen hierdoor in de problemen. Mensen met schulden doen er vaak een lange tijd over om er weer vanaf te komen.

Nadelige gevolgen
Een nadeel is dat het lenen van een flink bedrag in de toekomst nadelige gevolgen kan hebben. Als u de lasten van een lening kunt dragen hoeft het aflossen niet tot problemen te leiden. Toch zijn er mensen die in de problemen kunnen komen, omdat ze te veel geld hebben geleend of omdat hun situatie ineens is veranderd. Zo kan iemand zijn baan verliezen. Men heeft dan niet meer hetzelfde inkomen en heeft meer moeite met het aflossen van het bedrag. Op zo´n manier stapelen de problemen zich op. Vooral als het gaat om het aflossen van een lening met een lange looptijd. De schulden worden namelijk alleen maar meer, waardoor het steeds moeilijker wordt om eruit te komen.

BKR-registratie
Het nadeel van het afsluiten van een lening is dat deze wordt geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. Het BKR informeert organisaties over kredieten en gsm- abonnementen die consumenten hebben afgesloten. Deze informatie helpt organisaties bij hun afweging of het verantwoord is een krediet te vertrekken.

Vijf jaar zichtbaar
Zodra u een lening of een gsm-abonnement hebt afgesloten dan worden de gegevens van de overeenkomst aangemeld bij BKR. Dit blijft zo gedurende de looptijd van het krediet of het abonnement. Als de lening is afgelost of het abonnement is opgezegd dan gaat de bewaartermijn in. Uw gegevens zijn dan nog vijf jaar zichtbaar. Bij uw gegevens staat vermeld dat het een afgelopen krediet of een abonnement is en per wanneer deze werd beëindigd.

Hoog of laag risico
In een BKR-registratie staat ook vermeld of er een hoog of laag risico wordt verwacht als de deelnemer u een krediet wil vertrekken. De deelnemer bepaalt dan zelf of u het krediet krijgt of niet. Een hoog risico kan nadelige gevolgen hebben. Zo kan het bijvoorbeeld moeilijker zijn om een hypotheek af te sluiten.

.